GRAAFINEN SUUNNITTELU






KUINKA ASETTAA TEKSTI KUVAN YMPÄRILLE


1. Valitse kuva jonka ympärille haluat tekstin menevän.

2. Kirjoita haluttu teksti joko artboardin sivulle tai kuvan päälle. Täällä ei ole niin väli, kunhan kirjoitat tekstin ennen Pen Tool:in käyttöä.

3. Valitse Pen Tool - työkalu ja piirrä ilman täyttöväriä kuvan ympärille ääriviivat. Esim. Minä piirsin ympyrän piirakan ympärille. Muuta viiva läpinäkyväksi

4. Valitse piirretty kuvio aktiiviseksi ja valitse yläpalkista Object ⟶ Text Wrap  Make. 

5. Asettele teksti kuvan viereen tai päälle haluamallasi tavalla. Huomaat, että et pysty laittamaan piirretyn kuvion sisälle tekstiä. Tällöin teksti menee kuvan reunoja pitkin.







CLIPPING MASK - TYÖKALU


Kuinka muutan kuvan tekstiksi tai objektiksi?

1. Valitse yläpalkista File➝ Open ➝ valitse haluamasi kuva.

2. Vie kuva artboardille ja skaalaa se isommaksi, joko shift- painike pohjassa venyyttämällä tai valitse kuva aktiiviseksi ja valitse ylhäältä transform - valikko, minne voit syöttää haluamasi koot.

3. Kun kuva on haluamassasi koossa luo teksti tai objekti. 

4. Siirrä teksti tai objekti kuvan päälle ja valitse molemmat aktiivisiksi

5. valitse yläpalkista Object ➝ Clipping Mask ➝ Make. Jolloin kuva muuttuu tekstiksi tai objektiksi.

6. Mikäli haluat liikuttaa kuvaa objektin sisällä, klikkaa kaksi kertaa kuvaa mustalla hiirellä, jonka jälkeen pystyt liikuttamaan sitä. Kun olet päättänyt kohdan mihin haluat jättää sen klikkaa hiirellä artboardin ulkopuolelle.











PATHFINDER - TYÖKALU


Kuinka leikata artboardin yli menevä objekti? (Minus Front)

1. Kun olet luonut objektin artboardille ja haluat leikata yli menevän osan pois. Valitset sivupalkista Rectangle tool - työkalun ja piirrät ylimenevän objektin päälle neliön.

2. Kun olet asettanut neliön ylimenevän objektin päälle, valitse molemmat objektit aktiivisiksi eli neliö ja pyöreä objekti. 

3. Pidä molemmat aktiivisina ja valitse yläpalkista kohta ➝ Window ➝ Pahtfinder. 

4. Koska haluat leikata neliön alle jäävän objektin pois valitset valikosta syntyvistä vaihtoehdoista Minus Front. Tällöin se poistaa alle jäävän työn.







Kuinka yhdistää kaksi objektia yhdeksi? (Unite)

1. Piirrä kaksi tai useampi objekti, jotka haluut luoda yhdeksi. Aseta objektit toistensa päälle haluamallasi tavalla.

2. Valitse molemmat objektit aktiivisiksi, jonka jälkeen valitse yläpalkista Window ➝ Pathfinder.

3. Valitse Pathfinder valikosta työkalu Unite, jolloin se yhdistää kaksi objektia yhdeksi. ( Huom. väri muuttuu päällimmäisen objektin mukaan)






Kuinka leikata kahden objektin väliin jäävä kappale? (Intersect)

1. Piirrä kappaleet ja siirrä ne niin, että saat niiden päällekäin olevien osien kohdalta haluamasi muodon.

2. Valitse molemmat objektit aktiivisiksi ja valitse yläpalkista Window➝ Pathfinder.

3. Valitse Pathfinder työkaluista Intersect. Tämä työkalu poistaa kaiken muun aktiivisista objekteista, paitsi ne osat jotka ovat päällekkäin.







TEKSTIN 3D BLENDAUS

1. Kirjoita haluttu teksti ja muuta sen täyttöväri valkoiseksi ja ääriviivat mustiksi.

2. Seuraavaksi valitse Object  Envelope Distort  make with mesh... Sieltä saat tekstin päälle ruudukon, jonka avulla pystyt muuttamaan tekstin ulkoasua, esim. tekemään kirjaimiin laineita yms käyttämällä valkoista nuolta. Klikkaa valkoisella nuolenna ankkuripisteitä ja pystyt muuttamaan niiden taipumissuuntaa nuolinäppäimillä.

3. Kun olet valmis klikkaa mustalla hiirellä  teksti aktiiviseksi, jonka jälkeen valitse yläpalkista Object  Expand... niin saat tekstistä luotua vektorin.

4. Tämän jälkeen kopioi edellinen teksti alapuolella painamalla option- nappulaa pohjaan ja klikkaamalla tekstiä. Vedä teksti ylemmän alapuolelle. Tämän jälkeen voit painaa command 
+ D, joka mittaa edellisten etäisyydestä sen samaksi.

5. Valitse kaikki aktiivisiksi ja valitse yläpalkista Object  Blend  Make

6. Jonka jälkeen valitse kaikki uudelleen aktiivisiksi ja valitse yläpalkista Object  make ➝ Blend options  Specified steps ja valitse määrä. 

7. Tämän jälkeen valitse Pentool ja luo sillä muoto mitä pitkin haluat tekstin menevän, esim aalto/laine.

8. Sen jälkeen valitset molemmat mustalla hiirellä aktiivisiksi ja valitset yläpalkista Object  Blend ➝ Replace spine, jolloin se menee haluttuun muotoon.

9. Jonka jälkeen klikkaa teksti uudelleen aktiiviseksi. Valitse yläpalkista Object  Blend  Reverse Spine.

10. Tämän jälkeen kopioi tekstipohja ja luo siitä vektori. Valitse uusi teksti aktiiviseksi ja valitse yläpalkista Object  blend ➝ Expand.

11. Valitse kopioitu teksti aktiiviseksi. Klikkaa Pathfinder ja sieltä valitse näppäin, jossa on kaksi valkoista neliötä päällekkäin. Jolloin saat siitä läpinäkyvän.

12. Luo läpinäkyvälle tekstille ääriviivat. Klikkaa aktiiviseksi ja paksunna ääriviivoja.

13. Ota ensimmäisestä teksti versiosta uusi kopio ja klikkaa se aktiiviseksi. Ylhäällä on kuvake nimeltään ͢͢͢͢͢͢͢͢͢➝, joten klikkaa siitä niin, että teksti on aktiivinen.

14. Jonka jälkeen avaa Layers ja saat sieltä nuolivalikosta vaihdettua kirjainten väriä. Kun vaihdat väriä voit ottaa ääriviivat pois niin, että saat lopputuloksesta tasaisen.







KUINKA TEHDÄ PYÖREITÄ 3D ELEMENTTEJÄ



1. Valitse Rectangle tool ja luo palkki. Täytä se mustalla värillä ilman reunaväriä. Tämän jälkeen kopioi vierelle toinen hiiren näppäin ja option painike pohjassa. Luo vielä muutama painammalla painikkeita command + D.  

2. Avaa yläpalkista Window ➝ Symbols. Symbols sarake avautuu sinun artboardisi oikealla puolelle.

3. Kun sarake on avautunut kopioi kaikki kopioimasi palkit aktiivisiksi ja vie ne mustalla hiirellä symbols valikkoon. Jolloin laite kysyy haluatko luoda uuden symbolin, valitse ok.

4. Valitse Ellipse tool ja piirrä ympyrä. Väritä ympyrä jollain värillä, jotta pystyt erottamaan sen myöhemmin.

5. Kun olet piirtänyt ympyrän valitse yläpalkista Effect ➝ 3D ➝ Revolve. Jolloin sinulle avautuu näkymä koskien ympyrän kokoon ja ulkoasuun. 

Valikon vasemmassa alareunassa on kohta OFFSET: Sillä pystyt muuttamaan ympyrän kokoa.

Pystyt myös muuttamaan kulmaa miten päin ympyrä on liikuttamalla vasemmassa yläreunassa olevaa kuutiota haluamaasi kulmaan.

6. Kun olet valinnut koon ja sopivan kulman klikkaa valikon vasemmassa alareunassa olevaa Map art.. - painiketta. Valitse vasemmassa yläreunassa olevasta symbols kohdasta oma tekemäsi symboli. Ja paina paniketta Scale to Fit ➝ Invisible Geometry ➝ OK.

7. Tällä hetkellä sinulla on vain mustia raitoja sekaisin. Valitse työsi aktiiviseksi. Valitse yläpalkista Objekt ➝ Expand appearance. Jonka jälkeen valitse työ taas aktiiviseksi ja valitse yläpalkista Object ➝ Ungroup ja vielä toisen kerran Object➝ Ungroup.

8. Kun olet ungroupannut objektin valitse yläpalkista Object ➝ Clipping Mask ➝ Release.

9. Kun objekti ei ole enää ryhmä voidaan poistaa ympyrän sisäpinnat. Valitse mustalla hiirellä ympyrän sisäpintoja ja poista ne Command + X painikkeella.

10. Seuraavaksi lähdetään poistamaan turhia viivoja ja elementtejä. Valitse musta hiiri ja ota koko objekti aktiiviseksi. Huomaat kuinka ympyrän seassa on turhia sinisiä viivoja, jotka eivät näy sinulle muuten, kun klikkaat niihin. Voit nyt poistaa nämä klikkailemalla yksitellen mustalla hiirellä ja poistat ne Command + X painikkeella.

11. Seuraavaksi valitaan sivusta Shape Builder Tool ja poistetaan värillisistä osista turhat viivat. Valitse Shape Builer Tool ja vedä värillisien osien kohdalta sinisien viivojen yli niin, että ne poistuvat.

12. Seuraavaksi voit valita koko työn aktiiviseksi ja vaihdella värejä! Kivaa lisä illuusiota tuo Gradient Tool, joka löytyy vasemmasta sivupalkista. 

13. Viimeistele työ ja luo siitä joko Group tai Expand.










YOUTUBE SOITTOLISTA : FOR THOSE WHO LOVE ILLUSTRATOR





    A-SARJAN PAPERIKOOT

A-koot on kansainvälinen standardi, joista tunnetuimpia ovat tulostuksessa käytetty A4 ja A3 koko. Kun näitä kokoja lähdetään puolittamaan tulee tästä aina seuraava pienempi koko. Kuvasuhde säilyy samana muutettaessa kokoa eri A-kokojen välillä. 

A-SARJAN KOOT (ilmoitettu mm)



A0         841 x  1 189     Julisteet
A1         594 x 841         -II-
A2         420 x 594         -II-
A3         297 x 420         Tekniset piirrustukset
A4         210 x 297         kirjepaperi, yleinen kopiopaperi koko
A5         148 x 210         muistikirja, kirja
A6         105 x 148         kirja, postikortit
A7         74 x105
A8         52 x 74             käyntikortit
A9         37 x 52
A10       26 x37














PAINO- JA JULKAISUVALMIS TIEDOSTO


Painovalmis tiedosto on painolle PDF- muotoon toimitettu aineisto, joka sisältää kaikki työssä tarvittavat elementit, jonka myötä se on valmis suoraan painettavaksi. Kun painovalmis aineisto on valmis lähetetään se painotaloon. Mittayksikkönä painovalmiissa tuotteessa toimii milllimetrit.

Mitkä kaikki on painovalmista tiedostoa? 
  • Kortit
  • taulut
  • kodin tekstiilit
  • pakkaukset
  • tarrat

Julkaisuvalmis tiedosto on kaikkea mitä ei voi konkreettisesti koskettaa eli mediassa olevia aineistoja.  Julkaisuvalmiissa tiedostossa muotona toimii  PNG tai JPG. Mittayksikkönä media alustalla ei käy millimetrit, joten mittayksikkö ilmoitetaan pixeleillä.

Mitkä kaikki on julkaisuvalmista tiedostoa?
  • Blogit
  • Some kanavat, esim. facebook, instagram yms.
  • verkkokaupat

Paino- ja julkaisuvalmiissa tiedostoissa käytetään eri värikarttoja.




TYPOGRAFIA


Typografia tarkoittaa tekstin ja kirjainten asettelua. Sen tarkoituksena on helpottaa viestin lukemista ja samalla antaa tekstille oikeanlainen visuaalinen muoto. Typografiaan kuuluu mm. kirjasintyypin valinnat, kirjainkoko, tekstin väri, rivin pituus ja tasaus, riviväli, sanavälit, otsikointityyli, anfangit eli suurikokoisia alkukirjaimia.








BODONI 1767

  • Fontin on suunnitellut Giambattista bodoni
  • Bodoni on yksi tunnetuimmista uusantiikva-kirjasintyypeistä.
Mitä muuta tapahtui 1767?
  • höyrykone keksittiit 1700- luvulla ja keksintojä kehitettiin
  • höyrykättöinen ensimmäinen auto
  • kronometri keksittiin
  • valistus aika 
  • teollinen vallankumous
  • vapaussota








Helvetica 1957

  • suunnittelivat Max Miedinger ja Eduard Hoffmann
  • Tavoitteena oli luoda neutraali ja selkeä, opasteisiin soveltuva kirjasintyyppi.
  • Helvetica on ollut julkaisemisestaan saakka suosittu kirjasintyyppi logoissa ja opasteissa.
Mitä muuta tapahtui 1950- luvulla?
  • Urho Kekkonen tuli suomen presidentiksi 1956, joten Kekkosen ensimmäonen virkavuosi
  • Elisabeth II: nen nousi valtaan isänsä kuoleman jälkeen 19652



New Times Roman 1932

  • Times Roman on kirjasintyyppi, jota käytti ensimmäisenä brittiläinen sanomalehti The Times vuonna 1932. 
  • Sen  suunnitteli Stanley Morison yhdessä Starling Burgessin ja Victor Lardentin kanssa.
Mitä muuta tapahtui 1930- luvulla?
  • Suuri lama
  • Mäntsälän kapina
  • Kristalliyö Saksassa
  • Talvisota alkoi



Futura 1927

  • suunnitteli Paul Renner vuonna 1927
  • pidetään yleisesti Bauhausin synnyttämän konstruktivistisen suuntauksen tärkeimpänä kirjasintyyppinä.


Mitä muuta tapahtui 1927?
  • modernismi
  • Naisten asemaan muutoksia
  • elokuva maailma kehittyi (hollywood)



Myarid pro 1992

  • Sen kehitti Robert Slimbach and Carol Twombly
  • neutraali, helppolukuinen


Mitä muuta tapahtui 1990-luvulla?
  • Bill Clinton valittiin presidentiksi
  • Juhlittiin Elisabet II:n 40- vuotista hallintokautta.
  • Kulttuurimaailma kehittyi ja tuli lukuisia uusia ohjelmia, kuten frendit.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

BRUNSSI

  Ihminen kuvassa Instagram 1x1 mittasuhde Flatlay Tausta